Media
Μύθοι κι αλήθειες για το κολλαγόνο
Του χρωστάμε την υγιή και νεανική μας όψη. Κι όταν συμβεί το αντίθετο, πάλι η αιτία είναι η μείωση του. Ο λόγος για το κολλαγόνο, την περιβόητη συνεκτική ουσία που στηρίζει την επιδερμίδα και της χαρίζει φρεσκάδα και συνοχή.
Από μόνο του το όνομα προδίδει την σπουδαιότητά του: Το κολλαγόνο, αποτελεί το συνδετικό ιστό, την «κόλλα» που κρατά στη θέση τους όργανα, ίνες, κύτταρα και ιστούς στο σώμα μας και κάτω από το δέρμα.
Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μία πρωτεΐνη με ελικοειδή δομή αμινοξέων, τα οποία σχηματίζουν αλυσίδες πεπτιδίων . Ανάλογα με το ποια αμινοξέα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και πώς, προκύπτουν 28-29 τύποι κολλαγόνου οι οποίοι συνοδεύονται από έναν λατινικό αριθμό. Πέντε ή έξι από αυτούς υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο χόριο, το τμήμα του δέρματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Παράγονται από μια ειδική κατηγορία κυττάρων, τους ινοβλάστες.
Η παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι κορυφώνεται στην ηλικία των 35 και μετά αρχίζει να μειώνεται – κατά 1-1,5% κάθε χρόνο. Σταδιακά το δίκτυο εξασθενεί, η βάση στήριξης της επιδερμίδας εμφανίζει κενά και οι επιπτώσεις γίνονται ορατές στην επιφάνειά της, με τη μορφή βαθιών ρυτίδων και χαλάρωσης. Στην ηλικία των 60, όλοι οι τύποι κολλαγόνου βρίσκονται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο (σχεδόν στο 50%) σε σύγκριση με τη νεανική επιδερμίδα.