Αισθητική Δερματολογία
Τι είναι τα Φαγεσωρογόνα Καλλυντικά;
Σκεφτήκατε ποτέ από τι συστατικά είναι φτιαγμένη η κρέμα που βάζετε στο πρόσωπό σας; Ή ακόμη καλύτερα, διαβάσατε ποτέ τη σύνθεση στο βαζάκι της; Οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια διαβάζουν τα “ψιλά” γράμματα κι ακόμη σπανιότερα, ζητούν εξηγήσεις για το τι σημαίνουν. Είναι πιθανό όμως να έχετε παρατηρήσει μέσα από τις καμπάνιες των εταιριών πως υπάρχει πλέον μία σαφής διάθεση να μας διαφωτίσουν για τα συστατικά που χρησιμοποιούν στα καλλυντικά, ακριβώς επειδή πολλά ενοχοποιούνται για δράσεις που μόνο καλό δεν κάνουν στο δέρμα μας. Η περιποίηση του δέρματος εξυπηρετείται πλέον από τις εταιρείες καλλυντικών με δύο σύγχρονους διαχωρισμούς προϊόντων και με την ετικετοποίησή τους σε «φυσικά» και «οργανικά».
Μineral: Πρόκειται για σκευάσματα από ορυκτά μέταλλα, που κατακτούν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό. Η χρήση του όρου «mineral» σηματοδοτεί τα συστατικά φυσικής προέλευσης. Στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έγκειται το γεγονός ότι δίνουν φυσική υφή στο δέρμα και η δράση τους διαρκεί περισσότερο. Τα καλλυντικά αυτά είναι απαλλαγμένα από χημικά συστατικά, χρωστικές ουσίες και ανθυγιεινά αρώματα που συνήθως ερεθίζουν την επιδερμίδα μας. Θεωρούνται δε, ιδανικά για όσους έχουν ευερέθιστο και ευαίσθητο δέρμα.
Στον αντίποδα φαγεσωρογόνα καλλυντικά θεωρούνται επισήμως όσα διαθέτουν έστω κι ένα συστατικό που ενοχοποιείται ότι με βάση επιστημονικές έρευνες αντί να βοηθά βλάπτει το δέρμα. Η συνηθέστερη μομφή για αυτού του είδους τα καλλυντικά έγκειται στο ότι φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και η μακρόχρονη χρήση τους προκαλεί επιπλοκές και δερματοπάθειες.
Τα καλλυντικά της πρώτης κατηγορίας (mineral – με φυσικά ορυκτά στοιχεία) διαθέτουν θεαματική καταπραϋντική δράση και είναι υποαλλεργικά. Έχουν υψηλή αντιηλιακή προστασία, με κάλυψη για UVA και για UVB ακτινοβολία.
Ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες και τα συστατικά:
Είναι συχνό πλέον το φαινόμενα τα καλλυντικά να περιέχουν παραπλανητικούς ή δυσνόητους όρους στις ετικέτες ή στη σύνθεσή τους, όπως:
Δερματολογικά – εργαστηριακά ελεγμένα: Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ευρέως περιέχει όμως ασάφεια αφού σπανίως διευκρινίζεται ποιός έκανε την έρευνα, που και με ποιό ακριβώς αποτέλεσμα. Αιτία είναι η έλλειψη κανονιστικής διάταξης που να υποχρεώνει τις εταιρίες στις σχετικές αναφορές.
Μη φαγεσορωγόνα: Πρόκειται για τα καλλυντικά που πήραν την ονομασία τους από το γεγονός ότι δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) Και εδώ όμως υπάρχουν … μελανά σημεία αφού συνήθως οι έρευνες που πιστοποιούν την καλή τους χρήση γίνονται σε καθαρά δέρματα κι όχι σε ένα δέρμα με ενεργή ακμή;
Υποαλλεργικά: Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως όμως στην πράξη είναι ανέφικτος, αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει απόλυτα ότι ένα προϊόν είναι υποαλλεργικό. Η νομοθεσία επιτρέπει να χαρακτηρίζονται έτσι τα προϊόντα που δεν ενοχλούν το δέρμα των μισών περίπου συμμετεχόντων σε κάθε σχετική έρευνα.
Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες ειναι μάρκες καλλυντικών που δεν ειναι δοκιμασμένες σε ζώα με το ειδικό σήμα ;;;;