Media

Αλλεργίες Φθινοπώρου

Πολλοί πιστεύουν ότι η άνοιξη είναι κατ’ εξοχήν η εποχή που εκδηλώνονται οι αλλεργίες.Όμως καθώς ο καιρός σιγά-σιγά ψυχραίνει κι έρχεται το φθινόπωρο, πολλά άτομα εμφανίζουν συμπτώματα όμοια ή και χειρότερα από αυτά της ανοιξιάτικης αλλεργίας.

Το μπούκωμα στη μύτη, η φαγούρα στα μάτια, η καταρροή και ο βήχας μπορεί να υποδεικνύουν κρύωμα, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται σε αλλεργία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, βρίσκονται παντού και πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις φθινοπωρινές αλλεργίες είναι να προετοιμαστούμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

– Κρύωμα και αλλεργία: οι διαφορές

Το κρύωμα οφείλεται σε ιό που επηρεάζει την αναπνευστική οδό, ενώ η αλλεργία είναι αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μια πρωτεΐνη. Εάν το υποτιθέμενο κρύωμα εκδηλώνεται συστηματικά κάθε φθινόπωρο, μάλλον θα πρέπει να μπούμε σε σκέψεις για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετό καιρό, είναι πιθανό να πρόκειται για αλλεργία. Όταν αναγνωρίσουμε την αιτία, θα μπορέσουμε να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία και να πάρουμε προληπτικά μέτρα.

– Παράγοντες κινδύνου

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γύρη. Αν και η βροχή βοηθά ώστε να μη διαχέεται η γύρη, η υγρασία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια και βήχα.

– Επιλέγοντας τρόπο δράσης

Ακόμη κι αν παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να καθαρίζουμε συστηματικά τα πεσμένα φύλλα από τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, ώστε να μειώσουμε την έκθεση στην υγρασία. Παράλληλα, μπορούμε να φοράμε μάσκα, ώστε να προστατεύσουμε τη μύτη όταν ασχολούμαστε με τον κήπο. Πάντα αλλάζουμε ρούχα και πλένουμε καλά τα χέρια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Στο εσωτερικό του σπιτιού, η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%. Εάν είναι αναγκαίο, μπορούμε για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσουμε αφυγραντήρα.

– Σωστή ενημέρωση για καλύτερη προστασία

Η τεχνολογία μας παρέχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ιατρικές πηγές ώστε να ενημερωθούμε σωστά και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια αλλεργική αντίδραση. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε Αλλεργιολόγο, ο οποίος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αν και οι εποχιακές αλλεργίες υποχωρούν όταν τελειώνει το φθινόπωρο, δε χρειάζεται να τις αφήνουμε να επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητά μας.

Πηγή: Omned.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Solve : *
14 + 23 =


Close