Επανορθωτική ΑποκατάστασηΟμορφιάΠλαστική Αισθητική Χειρουργική
Έφη Σαρακηνού: Η διεθνούς φήμης πλαστικός χειρουργός μιλάει στο metamorphosis.com.gr
«Η κρίση δεν αναστέλλει την αγάπη των Ελλήνων για το ωραίο. Αντιθέτως, τώρα έχουμε περισσότερο ανάγκη να προσφέρουμε στον εαυτό μας ό,τι τον ευχαριστεί. Και η Πλαστική Χειρουργική εξελίσσεται δυναμικά και προσφέρει σύγχρονες λύσεις, εξατομικεύοντας πλέον κάθε αίτημα».
Διαβάστε μία διαφωτιστική συνέντευξη της Δρος Έφης Σαρακηνού, πλαστικού χειρουργού με διεθνές κύρος και περγαμηνές που την έχρισαν μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (EBOPRAS). Η κ. Σαρακηνού μίλησε στο metamorphosis.com.gr, για τις σύγχρονες τεχνικές που υπηρετούν την ομορφιά, την αντιγήρανση και την αρμονική εμφάνιση ενώ ειδική μνεία έγινε στις δυνατότητες που δίνει πλέον η Πλαστική Χειρουργική στην αποκατάσταση των μαστεκτομών και στην ανάπλαση ιστών.
ΕΡ: Η Επιστήμη σας θεωρείται από τις νεώτερες του Ιατρικού κλάδου και συνάμα από τις πλέον ταχύτατα εξελισσόμενες. Πόσο απαιτητικό αποδεικνύεται στην πράξη να παραμένει ένας Πλαστικός Χειρουργός άρτια ενημερωμένος για τις νέες τεχνικές και πόση σημασία έχει κάτι τέτοιο για όσους απευθύνονται σε εκείνον;
Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι η ιστορία της πλαστικής χειρουργικής ξεκινάει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στην πραγματικότητα το παρελθόν της είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι σωματικές δυσμορφίες απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης αναφέρονται σε σανσκριτική γραφή σε Ινδικούς πάπυρους, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 5ο – 6ο αιώνα π.Χ. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε διάφορους άλλους πολιτισμούς, όπως των Περσών, των Φοινίκων και των Ελλήνων. Το πρώτο ολοκληρωμένο σύγγραμμα πλαστικής χειρουργικής δημοσιεύτηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης (1587), από τον Gaspare Tagliacozzi, ο οποίος αφορίστηκε γι’ αυτό από την Καθολική Εκκλησία, γιατί θεωρήθηκε ότι με τις τεχνικές που περιγράφει προσβάλει την Εκκλησία και τον Δημιουργό. Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, η πλαστική χειρουργική άρχισε να αναπτύσσεται ουσιαστικά. Σε αυτό συνέβαλλαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι οποίοι δημιούργησαν τεράστιες ανάγκες αποκατάστασης ασθενών, κυρίως λόγω των τραυματισμών. Η πρώτη Ελληνική Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ιδρύθηκε το 1952. Είναι ένα πεδίο που διαρκώς αναπτύσσεται, αλλάζει και βελτιώνεται, όχι μόνο σε επίπεδο χειρουργικής τεχνικής αλλά και μέσα από εκτεταμένη έρευνα στη δημιουργία πρωτοποριακών υλικών, όπως η σιλικόνη και το υαλουρονικό οξύ. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του πλαστικού χειρουργού στη σημερινή εποχή γίνεται μέσα από συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια και είναι πραγματικά αναγκαίες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι με την σειρά τους είναι πολύ πιο ενημερωμένοι από το παρελθόν μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και κατά συνέπεια πολύ πιο απαιτητικοί.
ΕΡ: Ειδικευτήκατε στη διάρκεια των σπουδών σας στην αποκατάσταση εγκαυμάτων στη Μεγάλη Βρετανία και στην επανορθωτική χειρουργική στήθους, τομείς που δείχνουν πως πέρα από την υπόθεση της ομορφιάς, η πλαστική χειρουργική προσφέρει και υπηρεσία στην καλή ψυχολογία και στην αποκατάσταση ασθενών που ταλαιπωρούνται από ένα ατύχημα ή μία δυσμορφία. Πώς νοιώθει ένας χειρουργός όταν ξαναδίνει μία φυσιολογική όψη σε έναν ασθενή που είχε δοκιμαστεί από ένα εκτεταμένο έγκαυμα ή μία μαστεκτομή;
Η επανορθωτική χειρουργική στην σημερινή εποχή κάνει πραγματικά θαύματα. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η πρόοδος της τεχνολογίας με την δημιουργία υλικών, όπως το τεχνητό δέρμα και τα ενθέματα σιλικόνης. Ασθενείς οι οποίοι στο παρελθόν ήταν καταδικασμένοι να ζήσουν στο περιθώριο με μείζονες δυσμορφίες, είτε εκ γενετής είτε λόγω τραυματισμών είτε μετά από ακρωτηριαστικές επεμβάσεις για καρκίνο. Η δυνατότητα αποκατάστασης που δίνεται σε αυτούς τους ασθενείς σήμερα, βελτιώνει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση και τους κάνει αποδεκτούς στο περιβάλλον αλλά έχει μέγιστη επίδραση στην ψυχολογία. Τους προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουν στην ζωή τους με αυτοπεποίθηση, να εργαστούν, να δημιουργήσουν δεσμούς, να αποκτήσουν οικογένεια.
Στον πλαστικό χειρουργό η ανταπόδοση είναι η ικανοποίηση και η χαρά που λαμβάνει και η υπερηφάνεια που νιώθει για τους ασθενείς του. Δεν συγκρίνεται με καμία χρηματική ανταμοιβή και πολύ συχνά οι επεμβάσεις αυτές γίνονται pro bono. Επίσης, συνηθέστερα η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ασθενούς και χειρουργού είναι σχέση ζωής που διαρκεί πολλά χρόνια.
ΕΡ: Ειδικότερα το στήθος θεωρείται από τα σπουδαιότερα σύμβολα της θηλυκότητας. Πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η αποκατάστασή του μετά από μία μαστεκτομή ή ακόμη κι εξ’ αιτίας μίας αδικίας που … προκάλεσε η φύση σε κάποιες γυναίκες;
Πραγματικά ο μαστός είναι σύμβολο θηλυκότητας στην κοινωνία μας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την σεξουαλικότητα της γυναίκας και την μητρότητα. Και αν κάποιος πιστεύει ότι είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση ο καρκίνος του μαστού ας λάβει υπόψη του ότι μπορεί να αφορά την μητέρα του, την γυναίκα του ή την κόρη του. Όπως κάθε επέμβαση φυσικά έχει τις δυσκολίες της. Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή για την κάθε γυναίκα είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικοί μέθοδοι και συχνά η απόφαση λαμβάνεται από την ίδια την γυναίκα, τον πλαστικό χειρουργό της, τον ογκολόγο και τον σύντροφο. Είναι ομαδική προσπάθεια και χρειάζεται να έχει την υποστήριξη του περιβάλλοντος, για να ανταπεξέλθει στην δύσκολη διαδικασία. Τα αποτελέσματα με τις σύγχρονες μεθόδους είναι εκπληκτικά τόσο όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και την συναισθηματική και ψυχολογική ανάκαμψη της ασθενούς, που παύει να νιώθει ακρωτηριασμένη και μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Στην σημερινή εποχή, η δυνατότητα χειρουργικής αποκατάστασης του μαστού θα πρέπει να παρέχεται σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Είναι καθήκον της πολιτείας και της κοινωνίας, όχι προσωπικό. Το στήθος, εκτός από την κακοήθεια, μπορεί να παρουσιάζει και άλλες δυσμορφίες. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις προβληματίζουν τη νεαρή γυναίκα που στην εφηβεία παρακολουθεί το στήθος της να αλλάζει αλλά να μην εξελίσσεται με φυσιολογικό τρόπο. Άνισο μέγεθος, περίεργο σχήμα, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο στήθος είναι μερικά προβλήματα, για τα οποία μια νεαρή κοπέλα θα ζητήσει την βοήθεια του πλαστικού χειρουργού. Ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το μέγεθος, το σχήμα να ταιριάζει στο σώμα της κοπέλας. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ ικανοποιητικά.
ΕΡ: Από την εμπειρία σας ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την πλαστική χειρουργική και τις αισθητικές επεμβάσεις;
Οι Έλληνες άνδρες και γυναίκες φοβούνται την παραμόρφωση, όπως και κάθε άνθρωπος, αλλά όχι την πλαστική χειρουργική, της οποίας τα αποτελέσματα εκτιμούν θετικά όταν την γνωρίσουν. Δυστυχώς η ελλιπής και συχνά παραποιημένη ενημέρωση οδηγεί στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις που, για κάποιο λόγο, είχαν άσχημο αποτέλεσμα. Για κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα η αισθητική πλαστική χειρουργική δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη, όπως σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των μεγάλων πόλεων και της επαρχίας με την δεύτερη να μειονεκτεί σημαντικά, τόσο σε προσβασιμότητα όσο και σε υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής και ενημέρωσης. Υπάρχει επίσης ο φόβος της κριτικής από τον κοινωνικό περίγυρο και συχνά από την ίδια την οικογένεια. Η ηλικία επίσης αποτελεί αρνητικό παράγοντα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να ζουν, επί χρόνια, με αισθητικά προβλήματα και την πεποίθηση ότι είναι πια πολύ μεγάλες για να τα βελτιώσουν. Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες έρχονται σε επαφή με την αισθητική πλαστική χειρουργική και γνωρίζουν τις υπηρεσίες της. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ενημερώνονται περισσότερο και να μην αρκούνται σε ημίμετρα. Πρέπει να γνωρίζουν και να αξιοποιούν όλα όσα έχει να προσφέρει ο πλαστικός χειρουργός σήμερα, και είναι πολλά.
ΕΡ: Ως Επιστήμονας που υπηρετεί την ανθρώπινη εμφάνιση θεωρείτε πως η ομορφιά αποτελεί το σύγχρονο «κλειδί» για τη επιτυχία (επαγγελματική και προσωπική);
Τα κοινωνικά πρότυπα επηρεάζουν δυναμικά τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μας. H ομορφιά από τα αρχαία χρόνια εμπλέκονταν με τέτοια πρότυπα και για όποιον την διέθετε αποτελούσε πλεονέκτημα. Άνθρωποι που η φύση τους έχει προικίσει απλόχερα, έχουν πετύχει πολλά στη ζωή τους. Σαφέστατα η ωραία εμφάνιση, τα όμορφα χαρακτηριστικά και η γοητεία στις επαγγελματικές και προσωπικές μας επαφές χαρίζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τους λιγότερο ευνοημένους. Ανέκαθεν γυναίκες και άντρες χρησιμοποιούσαν πολλούς τρόπους για να βελτιώσουν την εμφάνιση τους με το ντύσιμο , το μακιγιάζ και το χτένισμα να είναι οι απλούστεροι. Όμως με την σημερινή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η πλαστική χειρουργική είτε μέσω κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων όπως η αυξητική μαστών, είτε αισθητικών παρεμβάσεων όπως το μπότοξ και σε αρκετές περιπτώσεις επανορθωτικές επεμβάσεις, η εικόνα του ατόμου απολαμβάνει μιας επιστημονικής, εξατομικευμένης φροντίδας.
Είναι σίγουρο όμως ότι από μόνη της μια όμορφη εμφάνιση δεν αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία. Πρέπει να συνδυάζεται με γνώση, εμπειρία, εξυπνάδα και συναισθηματική νοημοσύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, βλέπουμε όμορφες γυναίκες να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Στην σημερινή εποχή οι δυνατότητες που δίνει η αισθητική πλαστική χειρουργική σε συνδυασμό με άσκηση, σωστή διατροφή, προστασία από τον ήλιο και άλλους βλαβερούς παράγοντες, σε μια γοητευτική προσωπικότητα, συνιστά ακαταμάχητο συνδυασμό. Είναι αυτή η ομορφιά που χαρακτηρίζει την γυναίκα ή τον άνδρα μέχρι και τις ωριμότερες ηλικίες.
ΕΡ: Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική έχει πλέον λύσεις για κάθε πρόβλημα και κάθε βαλάντιο ή παραμένει … προνόμιο των ολίγων;
Η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής στα τελευταία 50 χρόνια είναι αλματώδης. Όχι μόνο οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί αλλά και η έρευνα σε γονιδιακό και κυτταρικό επίπεδο, με στόχο την ανάπλαση των ιστών και την αντιγήρανση, προσφέρουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Υπάρχουν τεχνικές, υλικά και θεραπείες που είναι διαθέσιμες σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Όσον αφορά το κόστος, ποτέ δεν είναι απαγορευτικό, συχνά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που εικάζεται. Το ιδεατό είναι η πλαστική χειρουργική, όχι μόνο η επανορθωτική αλλά και η αισθητική, να είναι παροχή τού κοινωνικού συστήματος υγείας, εφόσον προσφέρει στην ψυχοσωματική υγεία του ατόμου. Διότι, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ο μαστός, το πόδι ή το χέρι, είναι και η ψυχολογία, η αξιοπρέπεια, η αυτοπεποίθηση, η αντανάκλαση του στον καθρέφτη.
Η κρίση που διανύουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όμως έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική δυνατότητα πολλών να φροντίσουν για ανάγκες πέρα από τις απολύτως απαραίτητες. ΕΡ: Ειδικότερα σε θέματα μαστεκτομών- που δυστυχώς απασχολούν όλο και περισσότερες γυναίκες- ποια είναι τα κόστη της αποκατάστασης και τι είδους μέθοδοι χρησιμοποιούνται;
Το ποσοστό των γυναικών που πλήττονται από τον καρκίνο του μαστού είναι δυστυχώς μεγάλο. Συνηθέστερα αφορά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν προχωρούν σε αποκατάσταση, όχι μόνο λήγω ηλικίας, αλλά συνηθέστερα λόγω αρνητικής επιρροής από το περιβάλλον ιατρικό και κοινωνικό. Ο χειρουργός και ο ογκολόγος είναι εκείνοι που θα κατευθύνουν την γυναίκα προς τον πλαστικό χειρουργό για την αποκατάσταση και το οικογενειακό περιβάλλον θα την υποστηρίξει. Η πολιτεία θα την συνδράμει. Στην συνέχεια ο τρόπος της επανόρθωσης του μαστού θα αποφασιστεί για την κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τον τύπο της μαστεκτομής, τις συνοδές θεραπείες που χρειάζονται. Ουσιαστικά η αποκατάσταση μπορεί να γίνει είτε με την χρήση ιστών από την κοιλιά ή την πλάτη, οι λεγόμενοι κρημνοί, είτε με την χρήση διατατήρων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης. Συνήθως χρειάζονται 2-3 επεμβάσεις για την ολοκλήρωση της επανόρθωσης που περιλαμβάνει και την δημιουργία νέας θηλής. Από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι η δυνατότητα ενός μεγάλου ποσοστού ασθενών να προχωρούν σε άμεση αποκατάσταση στον ίδιο χρόνο με την μαστεκτομή.
Όσον αφορά το κόστος, ένα ποσοστό καλύπτεται από την κρατική ασφάλιση των ασθενών, αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι σε καμιά περίπτωση, απαγορευτικό το κοστολόγιο. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ιατρούς και νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Europa donna και το Άλμα Ζωής να έχουν πρόσβαση στις επεμβάσεις αποκατάστασης όλοι οι ασθενείς, όχι μόνο μέσα από την συνεχή ενημέρωση αλλά και με οικονομική και ψυχοκοινωνική βοήθεια.
ΕΡ: Οι θεραπείες ομορφιάς και η αντιγήρανση τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Ποιες θεωρείτε αποτελεσματικότερες και σε ποιες ηλικίες τις συστήνετε;
Στην αλματώδη εξέλιξη της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής σήμερα και με την πληθώρα των αντιγηραντικών κοκτέιλ που κυκλοφορούν, ίσως να είναι απλοϊκό κάποιος να υποστηρίξει ότι η θεραπεία με μπότοξ είναι πραγματικά αυτή με τα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Και όμως ανανεώνει ολόκληρο το πρόσωπο, ξεκουράζει την περιοχή των ματιών, απαλύνει τις ρυτίδες έκφρασης. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που παγκόσμια αποτελεί την πιο διαδεδομένη θεραπεία.
Η λιπομεταφορά στο πρόσωπο και η χρησιμοποίηση βλαστοκυττάρων κερδίζει γοργά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολη, ανώδυνη, αναίμακτη και με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπλαση των ιστών, και την ανόρθωση του πρόσωπου. Μοντέρνα τεχνική είναι και η τοποθέτηση νημάτων διαφόρων τύπων, συνήθως απορροφήσιμων, που δρουν μέσω της παραγωγής κολλαγόνου. Αυτό που πρέπει κάποιος να γνωρίζει είναι ότι ο συνδυασμός των θεραπειών έχει απείρως καλύτερα αποτελέσματα από την κάθε μια μεμονωμένα. Όσον αφορά την ηλικία, σαφέστατα, κάποιες θεραπείες έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε νεαρές ηλικίες. Συνήθως στην ηλικία των τριάντα ετών είναι καλό να ξεκινήσει κάποιος με κάποιες θεραπείες ενυδάτωσης, σύσφιξης και laser ανάπλασης. Στις μεγαλύτερες ηλικίες το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η χαλάρωση των ιστών, για την οποία η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική, π.χ. βλεφαροπλαστική και face lift. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό που θα προτείνει εξατομικευμένες λύσεις .
ΕΡ: Τα ταμπού για την Πλαστική χειρουργική δείχνουν να πέφτουν διαρκώς. Έτσι δημιουργείται μία όλο και πολυπληθέστερη «αγορά» που αποζητά προϊόντα και υπηρεσίες αισθητικής αποκατάστασης. Τι γίνεται όμως με τις ασφαλείς προδιαγραφές και το εξειδικευμένο προσωπικό; Υπάρχουν standards που πρέπει όλοι να έχουμε υπ’ όψιν μας;
Πραγματικά η εποχή μας κατακλύζεται από προϊόντα, θεραπείες, συμπληρώματα διατροφής, αντιγηραντικά κοκτέιλ και κέντρα που υπόσχονται θαύματα. Αισθητικές θεραπείες διαφόρων ειδών προσφέρονται και σε κέντρα αισθητικής, σε κομμωτήρια, σε ινστιτούτα μασάζ και μέσω του ιντερνέτ. Η διαφήμιση πολλές φόρες είναι παραπλανητική, υποσχόμενη θαύματα με μικρό κόστος, σημάδι των καιρών μας και αυτό, παρασύροντας συχνά στην δυσφήμιση υπηρεσίες, θεραπείες και επαγγελματίες, που είναι αξιόλογοι και ικανοί. Εάν το αποτέλεσμα αυτών των υπηρεσιών είναι απογοητευτικό, αναποτελεσματικό ή και βλαβερό για τον ασθενή αδιαμφισβήτητα είναι μια πολύ κακή εμπειρία που επηρεάζει, όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον του, και δημιουργεί αρνητική εντύπωση για τον χώρο της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ελεγκτικοί οργανισμοί, όχι μόνο ελληνικοί, αλλά ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι, που ελέγχουν τα προϊόντα και τους επαγγελματίες που τα διαχειρίζονται. Έτσι, όσον αφορά τις διάφορες θεραπείες, είτε πρόκειται για απλές κρέμες που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο ή τα ενέσιμα υλικά π.χ. μεσοθεραπείας ή υαλουρονικό οξύ, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν την έγκριση είτε του αμερικανικού FDA, είτε του αντίστοιχου ΕΟΦ στην Ελλάδα, ή του ευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού. Οτιδήποτε άλλο είναι στην καλύτερη περίπτωση ανενεργό και στην χειρότερη επικίνδυνο για την υγεία. Όσον αφορά τους επαγγελματίες στον χώρο της αισθητικής, καλό είναι να ελέγχουμε την πιστοποίηση τους. Το έτος 1969 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Εταιρεία Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής, της όποιας ο πρωταρχικός σκοπός είναι να συμβάλλει στην προαγωγή της Πλαστικής Χειρουργικής, ως παράγοντα υγείας και ομορφιάς. Τα μέλη της είναι πλαστικοί και επανορθωτικοί χειρουργοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
ΕΡ: Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση αναστέλλει την διάθεση των Ελλήνων να ασχοληθούν με την εμφάνισή τους και να την βελτιώσουν ή συμβαίνει το αντίστροφο; Υπάρχει κάμψη λόγω κρίσης στον τομέα σας;
Αναμφίβολα δεν αναστέλλεται η αγάπη των Ελλήνων για το ωραίο. Η καθημερινή εργασία και ο αγώνας της ενασχόλησης με τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στις μέρες μας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, τα μόνα στοιχεία που συνιστούν την προσωπικότητά του. Χρειάζεται την ευχαρίστηση που του προσφέρει η περιποίηση και οι θεραπείες ομορφιάς, όπως χρειάζεται και ένα βιβλίο, μια βραδιά με φίλους, μια ωραία ταινία, ένα ταξίδι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην σημερινή εποχή ο Έλληνας έχει ανάγκη ακόμη περισσότερο να προσφέρει στον εαυτό του αυτά που τον ευχαριστούν και οι θεραπείες ομορφιάς σίγουρα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο δυναμικοί και ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε κοινωνικό και εργασιακό. Στον τομέα της αισθητικής υπάρχει κάμψη όπως και στους περισσότερους τομείς σήμερα, αλλά από την άλλη πλευρά οι ασθενείς έχουν γίνει πιο ενημερωμένοι και απαιτητικοί, γεγονός που πραγματικά βοηθά την εργασία μας. Αναζητούν τις καλύτερες θεραπείες από τους καλύτερους επαγγελματίες στο χώρο κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η όλη παροχή υπηρεσιών στον χώρο της ομορφιάς να βελτιώνεται.
ΕΡ: Ο Ουμπέρτο Έκο έλεγε πως «η ομορφιά θα μας σώσει». Η Ελλάδα έχει παράδοση αιώνων στα πρότυπα ομορφιάς. Από την εμπειρία σας η εμφάνιση των Ελλήνων διατηρεί στοιχεία του αρχαιοελληνικού κάλλους ή στρέφεται στα ξένα πρότυπα;
Όλη η πλάση, από τον μικρό κόκκο της άμμου μέχρι τα αστέρια, είναι απείρως όμορφη. Ο άνθρωπος, ως ον, είναι ωραίος στην κατασκευή του και η ομορφιά υπάρχει παντού γύρω μας, στα συναισθήματα, στην μουσική, στην τέχνη, στην δημιουργία. Το να αναζητάς την ομορφιά είναι σαν να αναζητάς το φυσιολογικό, αυτό που ακολουθεί τους κανόνες της αρμονίας, την ίδια τη ζωή. Πιστεύω ότι τα αρχαιοελληνικά πρότυπα ομορφιάς δε βασίζονταν μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην εξύψωση σώματος και ψυχής μέσα από την άθληση και τη φιλοσοφία.
Όσον αφορά αυστηρά την εμφάνιση οι Έλληνες μάλλον ακολουθούν τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς. Στην σημερινή εποχή, π.χ. πρότυπο ομορφιάς για την γυναίκα αποτελούν οι Καρντάσιαν και συχνά έχουμε Ελληνίδες που αποζητούν την σιλουέτα αυτή. Αύριο μπορεί να είναι κατι διαφορετικό . Γενικά ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μας στρέφει περισσότερο προς τα αμερικανικά πρότυπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο φρόνιμο να επιζητούμε αυτό που ταιριάζει στον καθένα μας ξεχωριστά και ο πλαστικός χειρούργος μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασθενείς παρουσιάζονται στο ιατρείο με την φωτογραφία κάποιου διάσημου , ζητώντας για παράδειγμα τα χείλη της Αντζελίνας Τζολί η την μύτη της Νικόλ Κίντμαν. Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι να προσφέρει στον κάθε ασθενή αυτό που του ταιριάζει . Όπως ποτέ δεν κάνουμε σε δυο διαφορετικούς ασθενείς με τον ίδιο τρόπο το μπότοξ αλλά εξατομικεύουμε την θεραπεία με τον ιδία γνώση και κριτήριο αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή σαν ξεχωριστό, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά .
ΕΡ: Είστε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (EBOPRAS), περγαμηνές σπουδαίες για μία Ελληνίδα Χειρουργό. Πώς επιλέξατε την Επιστήμη σας;
Ήταν σίγουρα μια δύσκολη πορεία αλλά όλες οι θυσίες που απαιτήθηκαν -και ήταν πολλές- άξιζαν, γι’ αυτό το λόγο και δε μετανιώνω. Σίγουρα για μια γυναίκα ο χώρος της χειρουργικής είναι πιο απαιτητικός από ό,τι για έναν άντρα. Η γυναίκα συνδυάζει οικογένεια και εργασία και πρέπει να αποδεικνύεται ικανή και στα δυο.
Νομίζω ότι η χειρουργική με έλκυε από τα πρώτα έτη στην ιατρική σχολή. Όσον αφορά την πλαστική χειρουργική αυτό που με συναρπάζει είναι η δυνατότητα να φαντάζομαι κάτι και να το δημιουργώ. Είναι σαν να σμιλεύεις ένα γλυπτό. Ξεκινάς από το πρόπλασμα και αναδεικνύεις τα ομορφότερα και πιο αρμόνικα στοιχεία. Γιατί αυτό είναι η πλαστική χειρουργική, είτε αισθητική είτε επανορθωτική. Αναδεικνύεις ή δημιουργείς αυτά που υπολείπονται ή ξεφεύγουν από το φυσιολογικό (γιατί το φυσιολογικό είναι το όμορφο), ανακατασκευάζεις αυτά που έχουν καταστραφεί, επαναφέρεις την αρμονία στο ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα. Επίσης για μένα είναι πολύ σημαντικό, ότι έχω την δυνατότητα να δουλεύω κυρίως με γυναίκες. Πιστεύω ότι μπορώ να αντιληφθώ πολύ καλά, να καταλάβω τις ανάγκες των ασθενών μου, να μπω στην θέση τους και να τις φροντίσω. Εξάλλου έχω και εγώ παρόμοιες ανάγκες, προβληματισμούς και απαιτήσεις.
Κείμενο-Συνέντευξη: Μαριάννα Κορνάρου
3 Comments